Fiat Punto | Fiat Tempra | Fiat Tipo | Fiat Brava/Bravo | Fiat Marea | Fiat Croma | Fiat Uno | Fiat Форум |

Фиат Форум

  Въпроси    /    Отговори
Имам Темпра 1993 1.8. Нещо много ръмжи напоследък- като че ли е немска кола а не италианска. Ходих на сервиз- не знаят- некви идеи? А и некакви идиоти са ми откраднали емблемата- 5те метални ивици. По магазините и по моргите тука няма никъде. Погрозня красавицата помогнете да намерим емблема.
VElezov@aubg.bg
03.09.2003
Имам Fiat Tipo 1.4 с дигитално табло. Получават се обаче следните проблеми както си карам и километража ми показва скорост на движение 0 и разбира се това не отчита никакви изминати километри. Освен това отскоро взе да ми се нулира часовника и изминатите километри при подаване на контакт. В един сервиз ми казаха, че може би и двете са от таблото, но единствения начин било смяна на таблото, защото било много сложно. Някой може ли да ми каже какъв може да е проблема и/или да ме насочи към кого да се обърна.
masliankovp@yahoo.com
01.09.2003
Относно проблема на masliankovp@yahoo.com DGT таблото не е толкова сложно. Показанията за скоростта 100% ти е от прекъснал куплунг на датчика който се намира от задната страна на скоростната кутия. За това дето гаснe е проблемен куплунг на самото табло или кабелите за захранването му. Виж също и Service бушона. Но самото табло ти е здраво. А във Fiat сервизите тези табла ги гледат като индианец пишеща машина. Нищо не биха могли да ти кажат.
dimitar_ak@aksyst.com
Здравейте значи искам да попитам имам Fiat Tipo 1.4i.e. от 94' Когатo взех колата преди година и половина окачванетo беше супер, нo тука от 6 месеца нещо много сериознo взе да тропа и то направо на метал. Oтидох в сервиз, взех си нови носачи, кормилна щанга лява, смениха ги престана да трака за 2 дни и пак се появи.. Кажете от какво може да е тука един познат (селски майстор) ми каза че имало някакъв тефлонов пръстен на кормилната шанга който сигурно се е спескал и вече не обира луфтовете. Склонен съм да му вярвам но той каза че трябвало да се вземе много внимателно нов щото повечето който ги продавали били от рециклирани бутилки и се скапвали, кажете от къде да ги взема.. А сега от 5-6 дни и задното започна да тропоти като каруца е направо...Дали е от моето каране или е нормално...
capoeira@mail.bg
11.07.2003
Imam Tempra 1.6 ie 1994g. Ot izvectno vpeme ce 4uva leko viene ot hidpavlika na kopmilnata upedba. Pri palen zavoi ce 4uva svistene. Kakav moge da e problema.
trendafil@all.bg
10.07.2003
Имам Fiat Tipo 1.6 двувалка 1989г.От известно време когато работи на бензин и загрее,започва да се дави и гасне.Бихте ли ме посаветвали от къде мога да намеря схемата на моно инжекциата или на компютара!
mirosl@mail.orbitel.bg
09.07.2003
Imam Fiat Tipo 1.4dgt karburator,sutrin kogato e studena ne pali na gaz, pali trudno na benzin(sutrin) a kato zapali pridurpva.pri niska skorost 40-50 kmh kogato e osvobodena ot skoropst poddurga oboroti. no pri skorost nad 100 zagasva(samo na gas).smenih vsi4ki klapani ,angrenajna 6aiba,boltove na glavata,pari4ki,garnitura na glava i na lagerno tialo.imam 6laif na glavata.hodih na elkon i reguliraha oborotite no pak gasne.OT KAKVO MOJE DA E TOVA???
ENCHEV@UNACS.BG
12.04.2003
Имам FIAT TIPO 1.6 DGT cati.e. двигател с два разпределителни вала и климатик. Километража отчита в мили. Може ли да се пренастрой в километри и как. Автомобила е произведен през 07 месец 1989г. и е каран в Швейцария.
null@to4ka.net
23.02.2003
Имам отскоро Fiat Tempra 1,6 i.e.,нов внос, и често ми свети индикатора на инжекционната система, през това време колата няма мощност в ниските обороти и има склонност към гаснене! Някаква идея за проблема?

 

svetlins@hotmail.com
16.02.2003
Относно въпроса на svetlins@hotmail.com. Итересува ме дали колата е с катализатор. Аз имам Tipo DGT cat.i.e. Доскоро имах същия проблем и нещата се оправиха след като се проби двуцевката пред катализатора. Тогава нарастна и мощността, а за мен това е сигурен белег, че катализатора е частично запушен и трябва да се смени или отстрани. Ако си с катализатор опитай да свалиш ламбда сондата за да осигуриш отвор преди него и виж ще имаш ли по-добра мощност.
dimitar_ak@aksyst.com
Имам Фиат Темпра 2.0 ie cat. от известно време ми изчезва искрата и то само след като съм загасил двигателя. Прави го по 1-2 пъти на ден. След това сама се появя. До сега не ми се е случило да ми загасне двигателя по време на движение. Проверил съм всички датчици. Токът се губи на изхода на ECU преди комутаторната плочка. Някои знае ли къде може да е проблема и дали е в електронния блок
G_rankov@hotmail.com
16.02.2003
Не дава добър контакт комутатора под бобината

 

 


krastevi@dir.bg
Имам Fiat Tipo DGT cat i.e. Преди известно време километража изжеднъж вместо изминатите километри 140 000 показа просто -----. Разглобих таблото и се оказа че паметта е сваляна и манипулирана. С 300 зора намерих от къде да презапиша километрите на друго Tipo, но изминах само 2000км и отново видях -----. Ще запиша отново километража на другото но мисля че пак ще откаже. Някой има ли идея защо става?
dimitar_ak@aksyst.com
10.05.2002
Имам FIAT Tempra 1.8SLX /1993г./. Имам проблем с една от въздушните клапи на климатика. Интересуваме може ли да се намери описание на климатроника на този модел?

abcltd@infotel.bg
Смятам, че няма да намерите описание на български. Потърсете в Internet.

 

В.Х.
Имам Fiat Tipo 1.6 DGT cat i.e. От скоро лампата Power взе да светва на 2500rpm а преди беше над 3500rpm. Може ли да е от катализатора или е нещо друго?

dimitar_ak@aksyst.com
Нормално е лампата да светва при 2500-3000 об.м. За по сигурно можете да проверите състоянието на колата в специализиран сервиз. Такъв има в Люлин 2.
 
В.Х.
Здравейте, от 1 година притежавам Фиат Типо, доволен съм от него, разбрах, че най-често корозират задните калници. Знам че могат да се сменят, но от къде мога да ги купя. Предварително благодаря.
 
kolevi@rs.bia-bg.com
По-принцип корозия се среща при по-старите модели Tipo - преди 1990г. Ако не можете да намерите нови калници в специализираните магазини, може да закърпите изгнилите участъци при автотенекеджия.
 
В.Х.
Наскоро си купих Fiat Tipo 1,6 DGT. Много съм доволен от колата. Опитвам се да намеря някакво сервизно описание за Tipo, но не мога да намеря такова на българския пазар. Имам проблем с габаритите но без ел. схема трудно ще открия повредата.
Ще съм ви много благадарен ако ми дадете съвет къде мога да намеря сервизно описание или поне ел. схема на колата.
 
metodi@scortel.com
Доскоро на книжния пазар се намираше книгата "Fiat Tipo/Tempra - техническо ръководство" на издателство АНИ Москва, където можете да намерите подробна информация за ремонтите, поддръжката и ел. схеми на колата. Не знам дали книгата все още може да се намери но мисля, че няма други книги за Fiat Tipo/Tempa на български език.
 
В.Х.
Имам Fiat Tempra 1.4 cat i.e SX на 168 000 к.м. По принцип знам, че животът на катализатора е не повече от 100 000 к.м, след което престава да е ефективен, а също е възможно и да се запуши което допълнително снижава мощността и увеличава разхода на гориво. Нов катализатор може да се намери за около 400 лв. - за полски, а оригиналните са доста по-скъпи. Наскоро по съвет на познат смених катализатора с обикновено гърне и съм доста доволен от резултата - мощността се увеличи, двигателя е по-пъргав, а шумът значително намаля (тъй като задното ми гърне е сцепено). От сервиза ме увериха че новото гърне замества напълно и средното гърне и колата може да се кара без него.
Имам Fiat Croma 2.5 TDi модел 1987г. От извесно време уреда за налягане на маслото отчита слабо налягане, контролната лампа за масло при работа на свободен ход свети. Двигателя обаче работи нормално,без да загрява и без шум от лагерите на коляновия вал. Не мога да намеря техническа литература за двигателя-чертеж, и по специално на мазителната система. Посъветвайте ме какъв може да бъде проблема и къде да намеря чертеж на двигателя.
 
niki1@vestel.bg
Не съм виждал техническа литература на български за Fiat Croma. Единственото което мога да ви посъветвам е да проверите нивото на маслото и изправноста на маслената помпа. Прегледайте също датчика и контролната лампа за маслото за евентуални повреди. Ако това не помогне най-добре се обърнете към специализиран сервиз.
 
 
В.Х.
1 | 2